آموزش فارکساخبار فارکس

تحلیل فاندامنتال نفت 1403

عوامل فاندامنتال تأثیرگذار بر بازار نفت

نفت خام یکی از کالاهایی است که در بازار کامودیتی‌ها خریدوفروش می‌شود و نقد شوندگی مناسبی هم دارد چون این ماده یکی از پرارزش‌ترین مواد روی کره زمین است، خریداران زیادی دارد.

نفت و مشتقات آن هنوز بخش عمده‌ای از حمل‌ونقل جهانی را تأمین می‌کند و به‌عنوان منابع پخت‌وپز و گرمایش در کشورهای درحال‌توسعه عمل می‌کند. ازآنجایی‌که جهان همچنان به نفت خام متکی است، قیمت آن به‌شدت به‌سرعت رشد اقتصادی وابسته است که بر چشم‌انداز تقاضا تأثیر می‌گذارد.

یکی از روش‌های که می‌توان در بازار مالی به معامله نفت پرداخت، انجام معامله انواع نفت خام در قالب قراردادهای CFD است که می‌توان توسط این روش از مزایای افزایش و کاهش قیمت نفت در بازار دوطرفه بهره برد.

در این مقاله، تحلیل فاندامنتال نفت خام و انواع آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم و عوامل تأثیرگذار بر قیمت طلای سیاه را به شما معرفی می‌کنیم. بعد از خواندن این مقاله از میزان اهمیت تحلیل بنیادی نفت خام و تأثیر آن بر معاملات خودآگاه خواهید شد.

«به فرزندان خود 2 چیز را یاد بدهید: دانش اقتصادی و سرمایه گذاری اصولی.»

هومن مقراضی

نفت خام و انواع آن

پیش از شروع آموزش تحلیل فاندامنتال نفت خام بهتر است با انواع آن در بازارهای جهانی آشنا شویم. نفت منبع اصلی تأمین انرژی در جهان است که با تصفیه آن فرآورده‌های نفتی متعددی تولید می‌شود. این فرآورده‌های نفتی برای تأمین سوخت وسایل حمل‌ونقل، تأمین گرمایش و الکتریسیته و موارد بسیار دیگری مورداستفاده قرار می‌گیرند. نفت خام دو نوع مهم دارد؛ نفت برنت و نفت وست تگزاس اینترمیدیت (WTI).

اگرچه نفت خام انواع مختلفی دارد اما این دو نوع نفت به‌عنوان معیار نفت جهانی در نظر گرفته می‌شوند.

  • نفت خام برنت از دریای شمال استخراج می‌شود و به‌عنوان معیاری برای بیشتر نفت تولیدشده در اروپا، آفریقا و بخش‌هایی از خاورمیانه در نظر گرفته می‌شود.
  • نفت خام WTI در غرب تگزاس تولیدشده و به‌عنوان معیاری برای نفت آمریکای شمالی عمل می‌کند.

برای بررسی تفاوت نفت برنت و نفت وست تگزاس می‌توانید از این مقاله استفاده کنید.

« زمانی که نمی دانید چه کار می کنید، عملا در حال افزایش ریسک سرمایه گذاری هستید.»

وارن بافت

عوامل فاندامنتال تاثیرگذار بر قیمت نفت

برای انجام معامله نفت در بازار مالی در ابتدا باید توسط دو روش تحلیل تکنیکال و فاندامنتال قیمت آن را بررسی کرد.

برخی از معامله گران کوتاه‌مدت مثل اسکالپرها سعی می‌کنند تنها با استفاده از تحلیل تکنیکال ترید کنند اما برخی دیگر با در نظر گرفتن تحلیل فاندامنتال  و ترکیب آن با تحلیل تکنیکال همانند استراتژی جامع معاملاتی (CTS) سعی می‌کنند، از مزایای هر دو روش برای داشتن معاملاتی موفق در این بازار مالی بین‌المللی استفاده کنند. علاوه بر این‌ها برای معامله نفت باید زمان مناسب آن را نیز بدانید، اگرچه می‌توان به‌صورت 24 ساعته معامله انجام داد اما برای انجام معاملات پرسود در این بازار باید در ساعات خاصی در آن معامله کنید. برای آگاهی از بهترین زمان معامله نفت می‌توانید از این مقاله استفاده کنید.

مثل سایر کامودیتی‌ها قیمت نفت برگرفته از میزان عرضه و تقاضای آن است اما برخلاف سایر کامودیتی‌ها برخی فاکتورها و وقایع جهانی وجود دارند که بر قیمت نفت تأثیرگذار هستند. در ادامه این عوامل را که با آن‌ها می‌توان کار تحلیل فاندامنتال نفت را انجام داد، توضیح می‌دهیم.

عوامل فاندامنتال تاثیرگذار بر قیمت نفت

۱- عملکرد اقتصادی

سلامت کلی اقتصاد عاملی است که باعث افزایش میزان تقاضا برای نفت می‌شود. درنتیجه در زمان رونق اقتصادی میزان تقاضا برای نفت افزایش و در زمان رکود اقتصادی میزان تقاضا برای نفت کاهش می‌یابد؛ بنابراین می‌توان گفت:

  • بین نفت و رشد اقتصادی همبستگی مثبتی وجود دارد.

برای مثال با آغاز پاندمی کرونا در اوایل سال 2020 میلادی، به خاطر تأثیر بد این‌همه گیری بر روی اقتصاد، قیمت نفت به‌شدت کاهش پیدا کرد. در آن زمان میزان تقاضا برای نفت خام کاهش پیدا کرد و شرکت‌های تولیدکننده نفت هم فضای کافی برای ذخیره‌سازی نفت تولیدشده خود را نداشتند. شکل زیر، کاهش سریع قیمت نفت در این دوران را نشان می‌دهد.

عملکرد اقتصادی

نکته جالب اینجاست که برای اولین بار در تاریخ، قراردادهای فیوچرز نفت زیر صفر معامله می‌شدند یعنی مردم حاضر بودند درازای پرداخت پول به دیگران قرارداد خود را ببندند البته به‌تدریج با کمتر شدن همه‌گیری کرونا و برگشت اقتصاد به حالت قبلی‌اش دوباره قیمت نفت افزایش پیدا کرد.

۲- درگیری جهانی

درگیری جهانی و یا حتی ترس از درگیری جهانی مخصوصا بین کشورهای تولیدکننده نفت در جهان باعث نگرانی در مورد عرضه آتی نفت در جهان و درنتیجه افزایش قیمت آن می‌شود.

۳- کمبود عرضه

کاهش قابل‌توجه قیمت نفت به دلیل از بین رفتن تجهیزات یا هر علت دیگری باعث افزایش بهای نفت خام می‌شود. برای مثال در روز شنبه ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۹، در طی یک حمله پهبادی، یکی از پالایشگاه‌های نفت عربستان تخریب شد و این پالایشگاه مجبور شد تولید نفت خود را نصف کند. همین موضوع باعث شد تا تولید نفت جهانی به 5.7 میلیون بشکه که معادل 5 درصد از کل نفت تولیدی در جهان بود، کاهش پیدا کند.

  برای آموزش رایگان فارکس به این صفحه مراجعه کنید!

کمبود عرضه

نفت خام برنت در روز جمعه باقیمت 60.43 دلار بسته شد اما با منفجرشدن پالایشگاه نفت عربستان در روز شنبه، معاملات نفت باقیمت 69.97 دلار در روز دوشنبه آغاز شد.

۴- سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)

یکی دیگر از عوامل مربوط به تحلیل فاندامنتال نفت، سازمان اوپک و کشورهای متحد آن است. در برخی از مواقع اوپک با کاهش و افزایش تولید نفت سعی می‌کند میزان عرضه را کنترل کرده و درنتیجه قیمت نفت را تغییر دهد. برای مثال در آوریل سال 2020 میلادی، اعضای اوپک توافق کردند میزان عرضه نفت را در ماه‌های می، ژوئن و جولای به 9.7 میلیون بشکه در روز کاهش دهند.سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)

همان‌طور که در شکل بالا مشخص است، تصمیم اعضای اوپک برای کاهش تولید نفت درنهایت منجر به افزایش قیمت نفت شد.

در سال‌های اخیر، قدرت اوپک برای تعیین قیمت‌ها به دلیل توسعه عرضه شیل در قاره آمریکا تضعیف شد، اما با اتحاد اوپک با روسیه و سایر صادرکنندگان زیر چتر اوپک پلاس تقویت شد. دولت‌ها، شرکت‌های نفتی و دلالان همچنان به هر تصمیم اوپک پلاس توجه می‌کنند.

۵- روابط بین المللی

اگر روابط بین‌المللی میان کشورها به حدی بد شود که باعث اعمال تحریم بر روی یکی از کشورهای تولیدکننده نفت شود، میزان تقاضا برای نفتِ کشور تحریم شده کاهش پیداکرده اما میزان تقاضا برای نفت در سایر نقاط بیشتر شده و همین باعث افزایش قیمت نفت خام در جهان می‌شود (البته میزان تولید نفت خام کشور تحریم شده هم کمتر می‌شود).

برای مثال در 22 آوریل سال 2019 آمریکا اعلام کرد که اگر خریداران نفت خام جمهوری اسلامی ایران تا 2 می 2019 خرید خود را متوقف نکنند، با تحریم مواجه می‌شوند. این خبر باعث افزایش بهای نفت خام شد. علاوه بر این ترس از کمیاب شدن نوع خاصی از نفت خام سنگین ایران و کشور ونزوئلا (نفت این کشور نیز تحریم شده بود) به این افزایش قیمت‌ها دامن زد.

برای شرکت در دوره فارکس این صفحه رامطالعه کنید!

روابط بین المللی

۶- سیاست های فدرال رزرو و دلار آمریکا

یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تحلیل فاندامنتال نفت، تأثیر دلار بر آن است. نفت خام مانند بسیاری از کالاهای دیگر با دلار آمریکا قیمت‌گذاری می‌شود بنابراین رابطه معکوسی میان قیمت نفت و دلار وجود دارد البته به علت رشد کشور آمریکا درزمینهٔ تولید و صادرات نفت، این رابطه معکوس در حال کمرنگ شدن است. شما می‌توانید برای آگاهی از جزئیات رابطه نفت و دلار آمریکا به این مقاله رجوع کنید.

به‌طورکلی می‌توان گفت زمانی که دلار آمریکا قوی می‌شود، قیمت نفت برای خریداران غیر دلاری نفت نسبتاً بیشتر می‌شود. درنتیجه تقاضای بین‌المللی و متعاقب آن قیمت نفت کاهش پیدا می‌کند. برای مثال افزایش قیمت دلار آمریکا در سال 2014 نقش مهمی در سقوط قیمت نفت ایفا کرد.

پس از رکود بزرگ اقتصادی در سال 2008، فدرال رزرو آمریکا، نرخ بهره را صفر اعلام کرد و همین تغییر در سیاست‌های پولی باعث کاهش ارزش دلار و افزایش قیمت نفت شد.

سیاست های فدرال رزرو و دلار آمریکا

در سال 2013، فدرال رزرو آمریکا، روند تقویت دلار را شروع کرد و درنتیجه‌ی آن در سال 2014 قیمت کالاهایی مثل نفت خام کاهش پیدا کرد. البته افزایش ارزش دلار تنها یکی از عوامل تأثیرگذار بر قیمت نفت است. درواقع افزایش ارزش دلار در سال 2014 تنها عامل کاهش قیمت نفت نبود اما بااین‌حال به روند کاهشی قیمت آن کمک کرد. در این سال میزان تقاضا برای نفت خام کاهش پیداکرده بود چون کشور چین به‌عنوان یکی از کشورهای پرمصرف نفت، در حال شکوفایی اقتصادی بود و میزان مصرف نفت آن کاهش پیداکرده بود.

سیاست های فدرال رزرو و دلار آمریکا

اخبار مربوط به تحلیل فاندامنتال نفت

برای تحلیل فاندامنتال نفت باید به منابع معتبری برای بررسی رویدادهای تأثیرگذار بر قیمت نفت خام دسترسی داشته باشید. در ادامه ما دو منبع مهم در این زمینه را به شما معرفی می‌کنیم.

اوپک

سازمان اوپک گزارش‌های ماهانه و سالانه‌ای در مورد نفت منتشر می‌کند. در گزارش‌های ماهیانه، مسائل پیش روی بازار نفت و چشم‌انداز آن در سال آینده بررسی می‌شود اما در گزارش‌های سالیانه عملکرد شرکت‌های عضو اوپک و وضعیت کلی بازار بررسی می‌شود. البته این سازمان دو بار در سال هم جلساتی برگزار می‌کند که در آن برای کاهش یا افزایش میزان تولید نفت تصمیم‌گیری می‌شود.

EIA

اداره اطلاعات انرژی آمریکا یا EIA نیز یکی دیگر از سازمان‌هایی است که برای بررسی و تحلیل بنیادی نفت خام می‌توانید از آن استفاده کنید. در این سازمان، گزارش هفتگی وضعیت نفت تهیه می‌شود که با استفاده از آن می‌توانید میزان عرضه نفت و ذخایر آن در آمریکا را ببینید. اطلاعات منتشرشده توسط EIA ازنظر میزان ذخایر نفت خام جالب هستند. مثلاً اگر میزان ذخایر نفت خام در حال افزایش باشد یعنی یا تولید نفت افزایش پیداکرده یا میزان تقاضای آن در حال کاهش است.

تحلیل فاندامنتال یکی از مهم‌ترین فاکتورهای موفقیت معامله گران در بازارهای مالی است. ما در این مقاله سعی کردیم نکات مهم تحلیل فاندامنتال نفت را معرفی کنیم اما واقعیت این است که یک انجام یک تحلیل دقیق به دانش بیشتری نیاز دارد. در دوره اقتصاد کلان و فاندامنتال فارکس تمام آنچه برای تحلیل بنیادی در فارکس و کالاهایی مثل نفت و طلا بدان نیاز دارید به صورتی کاملاً کاربردی آموزش داده می‌شود.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر درزمینهٔ اقتصاد کلان می‌توانید از مقالات زیر استفاده کنید.

سوالات متداول

۱- عوامل تاثیرگذار بر تحلیل فاندامنتال نفت چیست؟

عوامل تأثیرگذار بر قیمت نفت عبارت‌اند از دلار آمریکا، روابط بین‌المللی، تصمیمات نفتی در سازمان اوپک و موارد دیگر که در متن مقاله به آن‌ها اشاره‌شده است.

۲- چه رابطه ای میان نفت و دلار آمریکا وجود دارد؟

به‌طورکلی می‌توان گفت رابطه میان این دو معکوس است اما همیشه این رابطه برقرار نیست. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید به مقاله رابطه نفت و دلار آمریکا مراجعه کنید.

لینک کوتاه: =انواع معاملات فارکس

علی جلیل‌پور

علی جلیل‌پور هستم دیجیتال مارکتر و مدیر دایرکتوری تولیدکنندگان کالای باکیفیت داخلی و مدیر هایپر کالای آل‌ور‌سنتر که به تولیدکنندگان کمک میکنم با بهره‌مندی از ابزارهای #دیجیتال_مارکتینگ_مبتنی_بر_هوش_مصنوعی به #رتبه_اول_گوگل برسند و از افزایش فروش مستمر لذت ببرند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا